prawdziwa polska kuchnia w Krakowie

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jednak również przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i najbardziej dostatnich w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz piękne zabytki – to też kuchnia oraz regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, gdy gra toczy się o dania i regionalne produkty.

restauracja w Krakowie

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doborowych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te produkty niejednokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wyśmienitych regionalnych produktów – podróżnicy zwykle poszukują gotowych dań, jakie za pomocą wrażeń kubków smakowych opowiedzą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup muszą posmakować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, jaki można traktować jako deserowy specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go też specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź też kompozycją suszonych ziół.
Mniej znanym, chociaż też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po swoistych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kim-jestesmy/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy wyszukują nowych, lokalnych regionalnych kuchni i towarów, za pomocą których mogą o wiele lepiej poznać Kraków i jego okolice.